Αθήνα, 12.3.2020

ΤΗΛΕΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 • Μετά από τρείς δεκαετίες Φυσικοθεραπευτικής πράξης και από το 2013 πλέον ως ομάδα Φυσικοθεραπευτών physiosos24 (ομάδα ειδικευμένων και Νοσοκομειακά έμπειρων θεραπευτών για αξιόπιστες συνεδρίες αποκατάστασης κατ’ οίκον),  σας ανακοινώνουμε σήμερα 12.3.2020 τα ’’γεννητούρια’’ μιας νέας υπηρεσίας για την οποία είμαστε κάτι παραπάνω από υπερήφανοι. Είμαστε ευτυχείς!
 • Καλείται πώς ; Καλείται: tilephysikotherapeia.gr
 • Καλείτε πώς; Καλείτε στο 6987718888, τηλ. κέντρο της ομάδας μας, είτε άμεσα είτε με γραπτό μήνυμα (sms), και μας αφήνετε τα απαραίτητα στοιχεία σας, ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.
 • Σημειώστε ότι σε δεύτερο χρόνο θα αναπτυχθούν, με νέο μας κείμενο εδώ, τα πειραματικά δεδομένα, οι συστηματικές αξιολογήσεις, τα στατιστικά στοιχεία επίσης, μιας και όλη η προετοιμασία της ομάδας μας , μας απασχόλησε αρκετούς μήνες. Σκοπός των μετρήσεων αυτών και κυρίως της συγκέντρωσης των εκτιμήσεων των πιλοτικών ασθενών μας ήταν να γίνουμε όσο πιο αξιόπιστοι είναι δυνατόν για την εφαρμογή της διαδικασίας της «απομακρυσμένης Φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας». Όταν δηλαδή θεραπευτής και ασθενής δεν θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο αλλά η επαφή τους θα συμβαίνει με τη βοήθεια τεχνολογικών μέσων όπως : τηλεφωνική επικοινωνία, οπτικοακουστική συνδιάσκεψη , video, skype κ.ά.
 • Η διαδικασία είναι απλή. Σε συντομία λοιπόν και πρακτικά η tilephysikotherapeia.gr μπορεί να επιτευχθεί με τα εξής δεδομένα:
 1. Η συνεδρία λαμβάνει χώρα όπου και αν βρίσκεται ο ασθενής. Στο σπίτι του, στο γραφείο του, σε Νοσοκομείο κτλ.
 2. Η συνεδρία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή όπως οριστεί – τηλεφωνικά στο 6987718888 – το ραντεβού μεταξύ θεραπευτή και ασθενούς.
 3. Η διάρκεια της online θεραπείας είναι 60΄.
 4. Το κόστος είναι 20 ευρώ, πληρωτέο σε τραπεζικό λογαριασμό.
 5. Η υπηρεσία παρέχεται 24/7, όλον φυσικά τον χρόνο, εορτές και αργίες.
 6. Πρακτικά ζητήματα όπως με ποια μέσα επικοινωνίας θα γίνεται η τηλεσυνδιάσκεψη – συνεδρία θα συζητούνται κατά περίπτωση πάντοτε με τον υπεύθυνο Φυσικοθεραπευτή.
 • Σε ποικίλα και σύνθετα ζητήματα υγείας συνήθως κατακεκλιμένων ή δυσλειτουργικών ασθενών.
 • Η κινητική αδυναμία.
 • Το σωματικό άλγος/η.
 • Η δυσλειτουργία των αρθρώσεων.
 • Η απουσία λειτουργικής αυτοεξυπηρέτησης.
 • Χρόνια νοσήματα.
 • Παραμελημένα στην αποκατάστασή τους περιστατικά.
 • Φυσικά θα είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε ασθενούς, με οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, σε 24ωρη βάση, που τυχόν ΔΕΝ επιθυμεί την επίσκεψη του Φυσικοθεραπευτή στο χώρο του, αλλά αισθάνεται πιο ασφαλής  χωρίς πολλαπλές επισκέψεις με ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ.
 • Η καθημερινή οικιακή και επαγγελματική ζωή του ασθενούς – όταν αυτές δεν είναι εργονομικά αξιοποιημένες και φροντισμένες- συχνά φαντάζουν «βουνά» δυσκολίας. Αυτό συμβαίνει συνήθως με την παραίτηση και την κατάθλιψη που προκύπτουν σε περιπτώσεις σοβαρών νοσημάτων και σε περιπτώσεις χρονιότητας των περιστατικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακριβώς έχει απόλυτη ένδειξη η tilephysikotherapeia.gr . Πιστεύουμε βαθειά και έχουμε την σχετική μεγάλη εμπειρία ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ΤΕΧΝΙΚΗ αξιοποίηση των δυνάμεων του ασθενούς που σε κάθε περίπτωση εν-υπάρχουν, ψυχικές και σωματικές φυσικά.
 • Δεν είναι της παρούσας στιγμής μια αναφορά στο πόσο ρηξικέλευθο το εγχείρημα του όλου προγράμματος «Τηλεφυσικοθεραπεία». Είναι πράγματι πρωτόγνωρο και προοδευτικό στον χώρο της Φυσικοθεραπείας και μάλιστα σε πέραν των εθνικών συνόρων πλαίσια. Σημασία έχει ότι υπάρχει πλέον.

Σας το προσφέρουμε με μία και μόνη ευχή να το ξεπροβοδίζει μέχρι να το υποδεχτείτε, με αισιοδοξία, αλλά και πίστη στο καλύτερο:

Είθε να είναι γόνιμο και χρήσιμο στον Άνθρωπο!

Με εκτίμηση, η συντακτική ομάδα των physiosos.gr, ΑΚΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ, tilephysikotherapeia.gr

Πειραιάς, 17.3.2020

TELEMEDICINE

Τηλεϊατρική

Η τηλεϊατρική είναι η επικοινωνία μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας μέσω πολυμέσων, βίντεο, τηλεφώνου, ή μηνυμάτων. Είναι ένας γοργά εξελισσόμενος κλάδος, ο οποίος βρίσκει εφαρμογές κυρίως στη νευροψυχολογία, στη φαρμακευτική, στην ψυχιατρική και στη  Φυσικοθεραπεία. Επιτρέπει στους άμεσα ενδιαφερόμενους, με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας, να λάβουν αξιολόγηση, διάγνωση, θεραπεία αλλά και να κάνουν ερωτήσεις για θέματα που τους αφορούν ή προβληματίζουν. Στην ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, η οποία υφίσταται ήδη από τη δεκαετία του ’70, αλλά γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση τα τελευταία πέντε χρόνια, οδήγησαν οι δραματικές τεχνολογικές εξελίξεις, οι δημογραφικές αλλαγές και οι ανάγκες εξάλειψης των άσκοπων μετακινήσεων, εξοικονόμησης χρόνου και πόρων. Ο αριθμός των ασθενών που χρησιμοποίησαν υπηρεσίες τηλεϊατρικής αυξήθηκε, από 350.000 που είχαν καταγραφεί το 2013 στους 8 εκατομμύρια το 2020. Το 2015, 29 κράτη απαίτησαν την κάλυψη, από ασφαλιστικές εταιρίες, ασθενών, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιήσει την τηλεϊατρική. Σύμφωνα με την εταιρία Business Insider Intelligence, ο αριθμός των γιατρών στο Doximity (το LinkedIn των γιατρών), οι οποίοι ανέφεραν την τηλεϊατρική ως εξειδίκευσή τους, διπλασιάστηκε στο διάστημα 2015-2018, με αύξηση 20% ετησίως.  Οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες πλέον διαθέτουν σύστημα E-Health. Συγκεκριμένα, νοσηλευτικά ιδρύματα έρχονται σε συνεργασία με εταιρίες λογισμικού και ερευνητικά κέντρα για να εξελίξουν, αφενός, πλατφόρμες, μέσα στις οποίες γίνονται οι συνδιαλέξεις μεταξύ ιατρών και ασθενών και, αφετέρου, προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στην άμεση διάγνωση, αξιολόγηση και θεραπεία του εκάστοτε θέματος υγείας.

Τηλε-αποκατάσταση ή Τηλε-θεραπεία

Η τηλε- αποκατάσταση (tele-rehabilitation), της οποίας οι πρώτες αναφορές σε επιστημονικά περιοδικά εμφανίστηκαν το 1998, είναι μία από τις βασικότερες εφαρμογές της τηλεϊατρικής.  Έχει σχεδιαστεί για τη φροντίδα των ασθενών στο σπίτι, μετά την οξεία φάση μιας νόσου. Αποσκοπεί στο να αντικαταστήσει την παραδοσιακή εκ του σύνεγγυς φροντίδα σε περιπτώσεις όπου η πρόσβαση σε υποδομές αποκατάστασης είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

Η τηλε-αποκατάσταση εφαρμόζεται κυρίως στον τομέα της Φυσιοθεραπείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ονομάζεται Τηλε-φυσικοθεραπεία και η αποκατάσταση είναι είτε μυοσκελετική (π.χ. ασθενείς μετά από κατάγματα, οστεοαρθρίτιδα κ.ο.κ.), είτε νευρολογική (π.χ. με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο κ.ο.κ.), είτε αναπνευστική (π.χ. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Άσθμα κ.ο.κ.) αλλά και σε άλλες περιπτώσεις. Κλειδί για την αποτελεσματική αποκατάσταση είναι η ταχεία, καταρχάς, διαχείριση μίας κάκωσης ή μίας ασθένειας. Ως εκ τούτου, ένα πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, να είναι όσο το δυνατόν εντατικότερο, να παραταθεί και να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της φάσης ανάκαμψης.  Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αρχικά στάδια αποκατάστασης, μετά την εμφάνιση μιας ασθένειας ή τραυματισμού, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν  στο σπίτι από τους ίδιους τους ασθενείς, ακόμη και σε περίπτωση όπου απαιτούνταν λεπτοί χειρισμοί. Για αυτούς τους λόγους, η Τηλεφυσικοθεραπεία αναπτύχθηκε για να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα με την συνήθη διαδικασία αποκατάστασης σε Νοσοκομείο ή πρόσωπο με πρόσωπο με έναν Φυσικοθεραπευτή.

Η ομάδα μας

Οι Φυσικοθεραπευτές της ομάδας μας physiosos24 έχοντας παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στο eHAB, τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία, κι έχοντας πειραματιστεί με τις νέες τεχνολογίες πριν από την έλευση της πανδημίας , διαθέτουν καταρχάς:

 • τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για την αξιολόγηση και διάγνωση των κακώσεων·
 • εκπαιδευμένους χειριστές του εξοπλισμού αυτού, έμπειρους Φυσικοθεραπευτές που αγαπούν τη δουλειά τους και συνεχώς ενημερώνονται για τις εξελίξεις.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιούμε είναι η εξής:

 • Συνέντευξη με τον ασθενή
 • Ιατρική εξέταση. Στην οθόνη μας οι εμφανείς κακώσεις απεικονίζονται μέσα από εικόνες υψηλής ανάλυσης.
 • Αυτο-ψηλάφηση. Σε περίπτωση μη εμφανών κακώσεων, καθοδηγούμε τον ασθενή στο σημείο όπου θέλουμε να ψηλαφιστεί και του παρέχουμε την απαραίτητη καθοδήγηση και ορολογία, ώστε να είναι σε θέση να καθορίσει το σημείο πόνου.
 • Παρακολούθηση κίνησης: αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολουθεί τον ασθενή σε πραγματικό χρόνο, καθώς κινείται και γίνεται ταυτόχρονα εγγραφή βίντεο για περαιτέρω παρακολούθηση κι αξιολόγηση.
 • Εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την Τηλεφυσικοθεραπεία και τη συμβουλευτική θεραπείας είναι το SKYPE (physiosos24/tile- ), το VIBER, το Messenger, καθώς και μέσω τηλεφώνου στο 6987.71.88.88.

Η αγάπη κι ο σεβασμός μας στην εκάστοτε περίπτωση μας καθοδηγούν να προσαρμόζουμε το πρωτόκολλο και να σχεδιάζουμε μια προσωποποιημένη θεραπεία. Όταν καθοριστεί η θεραπεία, ακολουθεί η εκπαίδευση του ασθενή στο να εκτελεί συγκεκριμένες κινήσεις και ασκήσεις μόνος του μέσα από επεξηγηματικά βίντεο και κείμενα. Όπως γίνεται αντιληπτό, με τον τρόπο αυτό ο ασθενής καθίσταται ανεξάρτητος και το κόστος της αποκατάστασης μειώνεται δραματικά.

Η συντακτική ομάδα των physiosos.gr, ΑΚΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ, tilephysikotherapeia.gr

 

Πειραιάς, 18.3.2020

ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΑΣ

Τι είναι η Τηλεφυσικοθεραπεία; Πόσο κοστίζει; Πώς γίνεται; Τι χρησιμοποιούμε; Πόση ώρα διαρκεί; Αν ακόμη και το πρώτο ραντεβού μπορεί να γίνει μέσω Τηλεφυσικοθεραπείας; Αν θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με την Φυσικοθεραπεία από κοντά; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Τηλεφυσικοθεραπείας; Ποια είναι τα ελαττώματά της; Αν χρειάζεται τον ίδιο αριθμό φυσικοθεραπειών σε σχέση με την face to face Φυσικοθεραπεία; Αν μπορεί η αξιολόγηση όλη τη διάρκεια του ασθενούς να γίνει μέσω Τηλεφυσικοθεραπείας; Πώς θα αξιολογήσετε το πρόβλημά μου μέσω skype;  Πώς καταλαβαίνετε εσείς ως Φυσικοθεραπευτές ότι υπάρχει βελτίωση μέσω Τηλεφυσικοθεραπείας; Είναι απαραίτητη η τακτική επίσκεψη κάθε 5 συνεδρίες στο σπίτι του ασθενούς; Σε περίπτωση απομακρυσμένης περιοχής υπάρχει υπεύθυνος συνεργάτης να μας επισκεφθεί κατ’οίκον; Συγκριτικά με τις  δια ζώσης θεραπείες θα χρειαστεί περισσότερες ή λιγότερες συνεδρίες; Είναι τελείως απαραίτητη κατά την θεραπεία η παρουσία τρίτου προσώπου προς βοήθεια του ασθενούς; Πώς γίνεται η κατάθεσή μου σε περίπτωση που δεν έχω ebanking; Δε θα έπρεπε με τόσες ευκολίες στην εκτέλεση των θεραπειών (όχι μετακίνηση, όχι έξοδα, όχι καθυστερήσεις, όχι ακυρώσεις και αναβολές των ραντεβού) τελικά να κοστίζουν περισσότερο από 20 ευρώ; Πώς θα αντιμετωπίσω το γεγονός ότι μπορεί να κολλάει το ίντερνετ;

 

Αθήνα, 18.3.2020

Οι απαντήσεις μας στις πολλές ερωτήσεις σας/ οι εγγυήσεις μας είναι:

 • Η 28χρόνη εμπειρία μας. Γνωρίζουμε την Επιστήμη και την εργασία μας ασκώντας την στα Νοσοκομεία, Δημόσια και Ιδιωτικά, όσο και στο ελεύθερο επάγγελμα.
 • Η γνώση μας. Ακαδημαϊκή, επαγγελματική και κοινωνική!
 • Το πλήθος των ειδικεύσεων/ειδικοτήτων των συνεργατών μας, Φυσικοθεραπευτών και άλλων.
 • Οι Τεχνικές μας: μεγάλος αριθμός εγκεκριμένων σύγχρονων Φυσικοθεραπευτικών αντιμετωπίσεων επιδιώκοντας την ιδανική αποκατάσταση.
 • Τα πρωτόκολλά μας, Διεθνή και επικαιροποιημένα πρωτόκολλα.
 • Οι στρατηγικές μας που είναι: η αμεσότατη επικοινωνία και κάλυψη, η άμεση υποστήριξη του ασθενούς, η συνολική φροντίδα του πάσχοντος σε όποια ανάγκη παρουσιαστεί.
 • Ο σημαντικός αριθμός ικανών συνεργατών μας εγγυάται 24/7 συνολική εξυπηρέτηση στις ώρες που επιθυμεί ο ασθενής.
 • Η πολύμηνη εξοικείωσή μας με τις πλατφόρμες online επικοινωνίας (διεύθυνση skype: physiosos24/tile- ) σε πιλοτικά προγράμματά μας με ποικίλους ασθενείς/παθήσεις που κρίθηκαν επιτυχημένα όταν ολοκληρώθηκαν.
 • Η επάρκειά μας σε Σταθμούς Επικοινωνίας με τους ασθενείς μας (θέσεις online).
 • Η μεθοδικότητά μας εξασφαλίζει «λίγες και πολύ καλές» συνεδρίες για εξοικονόμηση του χρόνου, της δαπάνης και του κόπου.
 • Τα σύγχρονα και ευέλικτα τεχνολογικά συστήματα: online επικοινωνίας/ skype/οπτικοακουστική μέθοδος/ video/φωτογράφιση/ e-mail/messenger/ τηλεφωνία κτλ.
 • Η αγάπη μας και η φιλοδοξία μας για την τελειότερη, ανθρωπίνως δυνατή Αποκατάσταση. Έχει τεράστια σημασία για εμάς η υστεροφημία μας!
 • Η προγραμματισμένη επαφή -με βάση τα πρωτόκολλα- με τους πιθανούς φροντιστές και συγγενείς του ασθενούς μας (εάν φυσικά το επιτρέπει ο ασθενής).
 • Η προγραμματισμένη κατ’οίκον επίσκεψη στον ασθενή (με όποια υγειονομικά μέτρα προφύλαξης επιβάλλονται) με ραντεβού κάθε 5 τηλεματικές συνεδρίες ή συχνότερα εάν απαιτείται, πάντοτε στο ίδιο κόστος της εξ αποστάσεως θεραπείας (20€/60’) για έλεγχο, συμπληρωματικές λύσεις και εργονομικές προσαρμογές στον χώρο του πάσχοντος.

Οι συχνές ερωτήσεις σας που αφορούν στην τεχνολογική, επιστημονική και τεχνική διαδικασία των τηλεματικών συνεδριών Αποκατάστασης βρίσκουν τις απαντήσεις τους σε άλλα ειδικότερα κείμενα που αναρτώνται στο site μας. Επίσης, μπορεί κανείς να ανατρέξει στην βιβλιογραφία και αρθρογραφία που τα συνοδεύει. Ομοίως, οι αξιολογήσεις της πορείας των περιστατικών εκτελούνται  με τεχνολογικό και συστηματικό τρόπο. Τα παραπάνω οπωσδήποτε εξασφαλίζονται τόσο από τα Πρωτόκολλα Τηλεφυσικοθεραπείας που τηρούμε, όσο και από την εγκυρότητα της 28χρονης εμπειρίας των υπεύθυνων Φυσικοθεραπευτών του physiosos24.gr.

*Επισημαίνουμε ότι ισχύει πάντοτε:

Ειδικοί συνεργάτες προβλέπεται να μεσολαβούν σε περιπτώσεις ιδιαιτεροτήτων όπως ευαίσθητες κοινωνικές ομάδεςž κωφοί, τυφλοί, αλλοδαποί (διαθέτουμε συνεργάτες μεταφραστές σε Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Αραβικά) κ.α.

Η συντακτική ομάδα των physiosos.gr, ΑΚΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ, tilephysikotherapeia.gr

 Αθήνα, 21.3.2020

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ – ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

• Είναι ανάγκη η Φυσικοθεραπεία και η Αποκατάσταση
να πραγματοποιούνται. Δεν υπάρχουν «ελαστικές»
κι «ανελαστικές» θεραπευτικές ανάγκες. Ουσιαστικά πάντοτε,
πόσο μάλλον σήμερα, είναι ανάγκη να υλοποιείται
η αποκατάσταση της Υγείας εάν/όταν
ο ασθενής το εκτιμήσει υπεύθυνα. Ο θεραπευτής οφείλει
να προσφέρει την θεραπεία υπερβάλλοντας εαυτόν.

• Πότε στην μακραίωνη ιστορία του Φυσικοθεραπευτή
που στέργει – η αδυναμία του σώματος
– η δυσλειτουργία των αρθρώσεων
– η περιορισμένη κινητικότητα/αυτονομία
– ο πόνος
– η στάση σε χρονίζουσα ακινησία,
σε κλινοστατισμό ή σε καθιστική ζωή
– η άρνηση σε κινητοποίηση
– η αρνητικότητα στη ζωή με την απουσία
συμμετοχής ή και υποχώρηση
από την «καθημερινότητα»
– η εναντίωση στη λογική
– η απόσυρση από την φροντίδα
του εαυτού μας (καθαριότητα,
θρέψη, λήψη φαρμάκων κτλ)
κ.ά.
Πότε, λοιπόν, τα παραπάνω δεν τα
ανέλαβε, δεν τα θεράπευσε, δεν τα φρόντισε
με αγάπη στον συνάνθρωπο
κάθε ώριμη και συνειδητοποιημένη
φυσικοθεραπεύτρια/της;

• Τίποτε από τα παραπάνω
δεν γίνεται, δεν πρέπει,
δεν συμφέρει τις κοινωνίες μας
να συμβεί!
Κανείς μας δεν είναι περιττός εκτός
κι αν idiot-εύει.

• Η ποιότητα ζωής είναι
πολιτισμός και ανθρωπιά.

• Είμαστε δια-δικτυωμένοι,
συν-δεδεμένοι,
αγκαλιασμένοι
σε έναν κύκλιο χορό, χέρι-χέρι,
σε έναν τόπο όσο όλη η Γη
κι είμαστε αναγκασμένοι να επιβιώσουμε.

• Αλλά όχι μόνον για εμάς. Οφείλουμε να το
κάνουμε κυρίως για τους «άλλους».
Αυτούς τους «άλλους» που μας γαλούχησαν,
μας έσπειραν τις γεύσεις και τις μυρωδιές
των ανθρώπων και της πατρίδας.
Αυτών των «άλλων» που εμείς, πλέον,
καθοδηγούμε με την ιερή ευθύνη μας
να προσαρμοστούν,
να πλουτιστούν,
και να πιάσουν, σύντομα, την λαγουδέρα
όπως ο Οδυσσέας. Σε όποιο πόστο κι αν
αξιωθούν, να χαράξουν στο μάρμαρο πορείες
προς άσβεστους κι ερωτικούς πόθους και
τολμηρές πράξεις. Πράξεις κοινωνικές.
Με ταπεινότητα και μαχητικότητα, οι
«άλλοι» είμαστε εμείς.

• Η καμπάνα του Ερνέστου Hemingway
σημαίνει. Το νησί μικραίνει.

• Καλούμαστε, πιστεύω, να παραμείνουμε
Άνθρωποι, θεραπεύοντας από πλησίον
αλλά όποτε χρειάζεται και απομακρυσμένα.

Η τεχνολογία μας επιτρέπει κάθε
επικοινωνία,
κάθε συζήτηση,
κάθε πληροφόρηση,
κάθε προσέγγιση στα θέματα υγείας,
φτάνει να μην παραιτηθούμε
ψυχικά και σωματικά.

Με χαμόγελο, την εποχή των
χαμομηλιών!
Καλή μας Δύναμη.
Ε.Α.

Ελευσίνα, 28.3.2020

Προσφορά Φυσικοθεραπευτικής αρωγής

 

Η τηλεφωνική γραμμή 6987718888 της ομάδας μας Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης physiosos24.gr είναι ΔΩΡΕΑΝ στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου χρειάζεται και ζητήσει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ και για τις ώρες 10 π.μ.-10 μ.μ.

 • πληροφορίες
 • συμβουλευτική υποστήριξη
 • οδηγίες αυτο-θεραπείας
 • κατευθύνσεις και προτάσεις θεραπείας

σε προβλήματα υγείας που έχουν σαφή ένδειξη σε Φυσικοθεραπεία και λόγω των μέτρων προστασίας από τον ΚΟΡΩΝΟΪΟ πιθανόν, μέρα με τη μέρα, να υποτροπιάζουν, να οξύνονται, ακόμα και να οδηγούν σε αδυναμία λειτουργικής αυτοεξυπηρέτησης.

Δεσμευόμαστε για την υποστήριξη όλων των τηλεφωνημάτων σας. Καμία ερώτηση δεν είναι περιττή.

Πιστεύουμε ότι ο καθένας μας οφείλει να προσφέρει και τελικά να επιστρέφει στην κοινωνία που τον στήριξε ό,τι δύναται, εντίμως και αφιλοκερδώς.

 

Οι συνεργάτες της physiosos24.gr

Υ.Γ. : « Δίνε δωρεάν τον χρόνο αν θες να σου μείνει λίγη αξιοπρέπεια. »

Οδ. Ελ.

Λαύριο 3 Απριλίου 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ομάδα Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης physiosos24.gr & tilephysikotherapeia.gr, πλέον, προσφέρει την άμεση δυνατότητα εκτέλεσης πλήρους και αποτελεσματικού ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ (skype, viber, messenger) και συμβουλευτικής επικοινωνίας (messenger, e-mail, τηλεφωνήματος) για πληροφορίες, υποστήριξη, οδηγίες αυτοθεραπείας, κατευθύνσεις και προτάσεις θεραπείας.

Στην εποχή του ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ οφείλουμε εκτός από αξιόμαχοι 24/7 να είμαστε και ευέλικτοι.

Κόστος τηλεματικής θεραπείας: 20€ για 60’ συνεδρίας. Παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλεφωνικό κέντρο 6987.71.88.88 με δυνατότητα να σας καλέσουμε εμείς στο τηλέφωνό σας. Email: physiosos24@gmail.com

 

Υγεία και Ευτυχία να έχετε, με εκτίμηση

physiosos24.gr, ΑΚΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ, tilephysikotherapeia.gr

                             Πειραιάς, 7/4/2020

«ΤΗΛΕΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ COVID-19»

Εισαγωγή

Η Iατρική προσέγγιση που περιλαμβάνει ιστορικό, διάγνωση και θεραπείες, όπως είναι η φαρμακευτική αγωγή, οι χειρουργικές επεμβάσεις και η Φυσικοθεραπεία έχουν ύψιστη σημασία για την Ιατρική περίθαλψη των ασθενών. Η άσκηση μέσω της Επιστήμης της Φυσικοθεραπείας αποτελεί ζωτική διαδικασία για την θεραπεία του ασθενούς, καθώς συμβάλλει στην επαναφορά της φυσιολογικής ζωής του. Στόχος της είναι να βελτιώσει, να διατηρήσει και να δημιουργήσει την μέγιστη απόδοση των φυσικών ικανοτήτων του ασθενή, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών και των γνωστικών ικανοτήτων. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν την υπηρεσία της Φυσικοθεραπείας είναι συνήθως εκείνοι που η λειτουργικότητά τους και η κινητικότητά τους απειλείται από τη γήρανση, από κάποιο τραυματισμό ή ασθένεια ή από περιβαλλοντολογικούς παράγοντες1.

Ωστόσο, λόγω του ότι η διαδικασία της Φυσικοθεραπείας συνήθως απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα για να πραγματοποιηθεί, ασθενείς που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές από Νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες Υγείας δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία1 . Επομένως, άτομα σε περιφερειακές και αγροτικές περιοχές, τα σχετικά έξοδα του ταξιδιού, η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, οι περιορισμοί χρηματοδότησης και η έλλειψη παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε αυτές τις κοινότητες· άτομα με πλήρη απασχόληση τα οποία σήμερα εξαιρούνται από προγράμματα αποκατάστασης χρόνιων ασθενειών που εκτελούνται κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας · και το ευρύ φάσμα ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, ενοχλητικά συμπτώματα και αδυναμία πρόσβασης περιορίζουν τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών υγείας 1, 2, 3, 5.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα, δημιουργήθηκε η έννοια της Τηλεφυσικοθεραπείας για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών της Φυσικοθεραπείας1. Σύμφωνα με τoν Αμερικάνικο Τηλεϊατρικό Σύλλογο, η Τηλεϊατρική είναι ένα εξελισσόμενο σύστημα παροχής υγειονομικής περίθαλψης που χρησιμοποιεί διάφορες τεχνολογικές μεθόδους για να ξεπεράσει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην πρόσβαση σε υπηρεσίες της Υγείας4, όπως είναι το  Διαδίκτυο, τα ασύρματα, τα δορυφορικά και τηλεφωνικά μέσα7.

 

Στόχοι, Πλεονεκτήματα και Μορφές Τηλεφυσικοθεραπείας

Τα τελευταία χρόνια η Επιστήμη και η πρακτική της Τηλεϊατρικής έχει σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη5. Στην περίπτωση της Τηλεφυσικοθεραπείας στόχος είναι να επιτρέψει σε ασθενείς και θεραπευτές να συνεχίσουν τις συνεδρίες τους μέσω τηλεπικοινωνιακών δικτύων σαν να βρίσκονται στο ίδιο μέρος1. Τέτοιες υπηρεσίες όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την πρόσβαση για ασθενείς σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές, αλλά μπορούν επίσης να ελαφρύνουν το κόστος μεταφοράς και τις απαιτήσεις χρόνου τόσο για τον ίδιο τον Φυσικοθεραπευτή όσο και για τον πελάτη. Σύμφωνα με την δημοσιευμένη αρθρογραφία, η Τηλεφυσικοθεραπεία μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη συνέχεια της φροντίδας των ασθενών, να βελτιώσει την ικανότητα ελέγχου της ημέρας και ώρας, του ρυθμού και της αλληλουχίας των θεραπειών· παρέχει όλα τα οφέλη που συνδέονται με την αποκατάσταση των ασθενών στο δικό τους κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον6.

Η Τηλεφυσικοθεραπεία μπορεί να λάβει πολλές διαφορετικές μορφές, που καθορίζονται από τους στόχους της θεραπείας. Μπορεί να πραγματωθεί μέσω τηλεδιάσκεψης από το σπίτι, τηλεδιάσκεψης από κάποιο κέντρο Υγείας, τηλεφωνικής υποστήριξης, συνδυασμό τηλεδιάσκεψης και τηλεφωνικής υποστήριξης και γενικότερα πλατφόρμες διαδικτύου (όπως μέσω Skype) και μέσω μηνυμάτων (text messaging). Η Τηλεδιάσκεψη παρέχει άμεση επαφή μεταξύ ασθενών και Φυσικοθεραπευτών είτε αυτή γίνεται ανάμεσα σε έναν ασθενή και έναν Φυσικοθεραπευτή, είτε με ομαδική Τηλεθεραπεία4,5.

Παράλληλα, μέσω της αίσθησης της όρασης (κατά την τηλεδιάσκεψη- βίντεο) η Τηλεφυσικοθεραπεία πραγματοποιείται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά . Οι συσκευές που αναφέρονται στην αρθρογραφία ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για την Τηλεαποκατάσταση των ασθενών είναι τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές και τα tablet4. Οι Seidman et al διαπίστωσαν ότι τα κινητά τηλέφωνα ήταν η συσκευή με την μεγαλύτερη πρόσβαση. Η ευρέως διαδεδομένη φύση του κινητού τηλεφώνου smartphone παρέχει νέες ευκαιρίες για την Τηλεφυσικοθεραπεία. Αυτές είναι: 1) η ικανότητα παρακολούθησης της φυσικής δραστηριότητας του ασθενούς από τον Φυσικοθεραπευτή, 2) δυνατότητα παραγωγής ήχου, 3) δυνατότητα σχολίων σε πραγματικό χρόνο για την απόδοση της άσκησης, 4) ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου για παροχή συμβουλών άσκησης ή της εξέλιξης του ασθενή, καθώς και 5) απλά ημερολόγια μέσω διαδικτύου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή της άσκησης και την παροχή σχολίων5.

 

Προϋποθέσεις Επιτυχίας

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, το σύστημα της Τηλεφυσικοθεραπείας για να είναι ενισχυμένο και αποτελεσματικό θα πρέπει να υφίστανται κάποιες προϋποθέσεις. Ένας τέτοιος παράγοντας είναι ο σχεδιασμός της τοποθεσίας. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά του δωματίου που έρχεται σε επαφή ο χρήστης (είτε θεραπευτής, είτε ασθενής), όπως τα μικρόφωνα, το ηχείο, η οθόνη παρακολούθησης κ.λπ. και οι ηλεκτρικές συσκευές, π.χ. συσκευές δικτύωσης τηλεπικοινωνιών και διακομιστές κάμερας. Στη συνέχεια, σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, ο φωτισμός και ο σχεδιασμός χρωμάτων του δωματίου κατά την τηλεδιάσκεψη. Γι’ αυτό ο φωτισμός θα πρέπει να είναι σταθερός και να υπάρχει ένα μόνο χρώμα στο δωμάτιο, προκειμένου να διαχωρίζεται στην κάμερα ο ασθενής από το φόντο1.

Καθώς ο καθορισμός των στόχων και τα ενθαρρυντικά μηνύματα και σχόλια είναι βασικά στοιχεία στην face to face Φυσικοθεραπευτική συνεδρία, δε φαίνεται να λείπει από την Τηλεαποκατάσταση (μέσω πλατφόρμας διαδικτύου και μηνυμάτων). Αν και η φύση της Τηλεφυσικοθεραπείας δείχνει ότι υπάρχει θεμελιώδης φυσική απόσταση ανάμεσα στον κλινικό και τον ασθενή και η άμεση επαφή είναι περιορισμένη, ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής θα παραμείνει συγκεντρωμένος προκειμένου να διαβεβαιώσει ότι η πορεία της Τηλεφυσικοθεραπείας συμβαδίζει με τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα της αποκατάστασης5.

 

Τηλεφυσικοθεραπεία και Ηλικία

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Διαδίκτυο είναι μια αποτελεσματική και βολική μέθοδος για την παροχή παρεμβάσεων υγείας καθώς έχει ευρεία εμβέλεια. Όπως όμως είναι φυσικό, οι υπηρεσίες Τηλεφυσικοθεραπείας θα προσελκύσουν τους ασθενείς που ξέρουν να χειρίζονται τα τεχνολογικά μέσα καθώς και την νεότερη γενιά που είναι συνηθισμένη να έχει πρόσβαση σε ιατρικές πληροφορίες στο internet8. Η αρθρογραφία, όμως, υποστηρίζει ότι ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι συνδέονται επίσης online. Στην Αυστραλία το 2012/2013, το 46% των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών είχαν πρόσβαση στο internet σε μία τυπική εβδομάδα, το οποίο αυξήθηκε στο 51% το 2014/20155. Ηλικιωμένα άτομα με χρόνια νοσήματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν το internet για θέματα υγείας σε σχέση με τους υγιείς ηλικιωμένους τους9. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι από τους 254 ηλικιωμένους (Μέσο όρο ηλικίας: 73 έτη) που κάνουν Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία, 85% συχνά χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο, 70% συχνά έναν υπολογιστή ή tablet, και 60% ήταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν την Τηλεφυσικοθεραπεία4.

 

Ενδεικτικές Περιπτώσεις Νοσημάτων και Τηλεφυσικοθεραπεία

Μυοσκελετικές Διαταραχές

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ασθενείς με Αναπνευστικές και χρόνιες παθήσεις έχουν μελετηθεί για την χρήση και την αποτελεσματικότητα της Τηλεαποκατάστασης. Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόσφατη βιβλιογραφική αναφορά, δεν παραλείπονται μελέτες που χρησιμοποίησαν την Τηλεφυσικοθεραπεία, όπως ασθενείς με Μυοσκελετικές Διαταραχές10, Ορθοπαιδικά χειρουργεία, Καρδιοαγγειακές Παθήσεις, Νευρολογικές Παθήσεις, ακόμα και σε ασθενείς με ακράτεια ούρων11. Οι τελευταίοι συνήθως λαμβάνουν Φυσικοθεραπεία εξολοκλήρου μέσω της Τηλεθεραπείας, έχοντας μάλιστα και μεγάλη επιτυχία. Όσον αφορά τα άρθρα που βρέθηκαν με Μυοσκελετικές Διαταραχές ήταν ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος12,13 , χρόνιο οσφυϊκό πόνο14, χρόνιο πόνο γόνατος15 και μετά από Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος16. Οι τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι η Τηλεφυσικοθεραπεία είχε σημαντικές βελτιώσεις στους Μυοσκελετικούς ασθενείς και ισάξια αποτελέσματα με την face to face θεραπεία. Ταυτόχρονα, η Φυσικοθεραπευτική online αξιολόγηση είχε καλή εγκυρότητα και αξιοπιστία.

Καρδιοαναπνευστικές και Νευρολογικές Διαταραχές

Στη συνέχεια, οι Καρδιοαγγειακοί ασθενείς ήταν μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου18 και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια 17, 19. Φαίνεται ότι τα αποτελέσματα των άρθρων δείχνουν εξίσου αποτελεσματική Αποκατάσταση των ασθενών. Οι μελέτες σχετικά με το Αναπνευστικό Σύστημα ήταν 2 και αφορούσαν ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Αυτές απέδειξαν ότι η Τηλεφυσικοθεραπεία βελτίωσε σημαντικά την αντοχή στην άσκηση, ενώ φάνηκε αρκετή προθυμία για την χρήση της Τηλεθεραπείας4, 20. Τέλος, η Τηλεαποκατάσταση χρησιμοποιήθηκε και σε ασθενείς μετά από Εγκεφαλικό Επεισόδιο21, 22.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια, είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιος φροντιστής κατά τις Τηλεθεραπευτικές συνεδρίες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των καρδιακών παθήσεων. Παράλληλα, σε κάποια προγράμματα Τηλεφυσικοθεραπείας (π.χ. πνευμονική αποκατάσταση, αποκατάσταση εγκεφαλικού) μπορεί να είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί περιορισμένος αριθμός επισκέψεων στο σπίτι, έτσι ώστε να αξιολογηθεί ο ασθενής ή να δοθούν οδηγίες στη χρήση εξοπλισμού. Η αρθρογραφία υποστηρίζει ότι η εκπαίδευση αυτοδιαχείρισης είναι το σημείο κλειδί κατά την Αποκατάσταση στις χρόνιες παθήσεις 5.

 

Συμπεράσματα για την Τηλεφυσικοθεραπεία και Προτάσεις σε σχέση με τον Κορωνοϊό

               Κατά την αναζήτηση του όρου Τηλεφυσικοθεραπεία στο Web of Science, το 2008 από 10 άρθρα αυξήθηκαν σε 70 το 2017. Όλες οι έρευνες που αναφέρθηκαν στην Ανασκόπηση της Τηλεφυσικοθεραπείας που πραγματοποιήθηκε, ανέδειξαν θετικά αποτελέσματα και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα. Οι περισσότερες από αυτές πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία. Άλλες μελέτες στο εξωτερικό σχετικά με την Τηλεαποκατάσταση έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σουηδία, στη Νιγηρία, στον Καναδά, στη Σιγκαπούρη, στην Πολωνία και στην Μαλαισία. Η νέα αυτή εξέλιξη της Φυσικοθεραπείας ωφελεί μία μεγάλη ομάδα ατόμων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες κοινότητες και περιοχές, ασθενείς με σοβαρές αναπηρίες ή με πλήρη απασχόληση, ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος των θεραπειών και δημιουργεί ένα ευέλικτο πρόγραμμα για τον Φυσικοθεραπευτή και για τον πελάτη. Ωστόσο, όλες αυτές οι έρευνες που έχουν αναφερθεί, έχουν δημοσιευθεί από το 2017 και πιο πριν, πράγμα το οποίο αποδεικνύει ότι ήταν πριν την πανδημία του νέου Κορωνοϊού (Covid-19) και την εμφάνισή του στη χώρα μας. Μήπως πλέον πέρα από όλα τα προαναφερθέντα οφέλη της συνεχώς εξελισσόμενης Τηλεφυσικοθεραπείας, είναι πλέον απαραίτητο να πραγματοποιείται και για λόγους πρόληψης για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα; Ίσως είναι καιρός στη Σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, να πραγματοποιηθούν επιπλέον έρευνες σχετικά με την Τηλεαποκατάσταση. Τέλος, μεγάλη σημασία έχει η ενημέρωση και η εξοικείωση των Ελλήνων ασθενών με τα νέα τεχνολογικά μέσα, προκειμένου να αρχίσει να γίνεται ολοένα και περισσότερο χρήση της Τηλεφυσικοθεραπείας τόσο για την διασφάλιση της δικής τους Υγείας, όσο και για την πρόληψη της διασποράς του νέου Κορωνοϊού.

 

Μ.Ο./physiosos24.gr

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

 1. Trevor G. Russell, PhD, Peter Buttrum, BPhty, Grad Cert (Health Management), Richard Wootton, DSc, PhD, and Gwendolen A. Jull, PhD. Internet-Based Outpatient Telerehabilitation for Patients Following Total Knee Arthroplasty A Randomized Controlled Trial. J Bone Joint Surg Am. 2011;93:113-20 d doi:10.2106/JBJS.I.01375
 2. Theodoros D, Russell T. Telerehabilitation: current perspectives. In: Latifi R, editor. Current principles and practices of telemedicine and e-Health. Amsterdam, The Netherlands: IOS Publishing Company; 2006. p 191-210.
 3. Kittipanya-ngam, X. Yu, and H.-L. Eng, “Computer vision technologies for monitoring system in tele-physiotherapy,” in Proceedings of the 3rd International Convention on Rehabilitation Engineering and Assistive Technology (ICREATE’09), April 2009.
 4. Seidman, R. McNamara, S. Wootton, R. Leung, L. Spencer, M. Dale, S. Dennis, Z. McKeough. “People attending pulmonary rehabilitation demonstrate a substantial engagement with technology and willingness to use telerehabilitation: a survey”. Journal of Physiotherapy 63:175–181 © 2017 Australian Physiotherapy Association. Published by Elsevier B.V.
 5. E Holland. “Telephysiotherapy: time tο get online” Journal of Physiotherapy, 1836-9553/© 2017
 6. Jones B, Jarvis P, Lewis JA, Ebbutt AF. Trials to assess equivalence: the importance of rigorous methods. BMJ. 1996;313:36-9.
 7. American Telemedicine Assocation, “Telemedicine frequently asked questions (FAQs),” 2013, http://www.americantelemed .org/learn/what-is-telemedicine/faqs.
 8. Nguyen, S. Mosadeghi, C. V.Almarioabcde. “Persistent digital divide in access to and use of the Internet as a resource for health information: Results from a California population-based study,” International Journal of Medical Informatics, Volume 103, July 2017, Pages 49-54.
 9. Choi NG, Dinitto DM. J. Med Internet Res. 2013;15:e97
 10. Mani, S. Sharma, B. Omar, A. Paungmali and L. Joseph. “Validity and reliability of Internet-based physiotherapy assessment for musculoskeletal disorders: A systematic review”. J. Telemed Telecare OnlineFirst, published on March 31, 2016
 11. Sjöström, L. Lindholm, Eva Samuelsson. “Mobile App for Treatment of Stress Urinary Incontinence: A Cost-Effectiveness Analysis”. J Med Internet Res 2017;19(5):e154
 12. L. Bennell, T. Egerton, C. Bills, J. Gale, G. S. Kolt, S. J. Bunker, D. J Hunter, C. A Brand, A. Forbes, A. Harris and R. S Hinman. “Addition of telephone coaching to a physiotherapist- delivered physical activity program in people with knee osteoarthritis: A randomized controlled trial protocol.” BMC Musculoskeletal Disorders 2012, 13:246.
 13. Odole and O. D.Ojo. “Is Telephysiotherapy an Option for Improved Quality of Life in Patients with Osteoarthritis of the Knee?” International Journal of Telemedicine and Applications Volume 2014, Article ID 903816, 9 pages.
 14. L Krein, R. Kadri, M. Hughes, E. A Kerr, J. D Piette, R. Holleman, H. M. Kim, C. R Richardson. “Pedometer-Based Internet-Mediated Intervention For Adults With Chronic Low Back Pain: Randomized Controlled Trial” J Med Internet Res 2013 | vol. 15 | iss. 8 | e181 | p. 1http://www .jmir.org/2013/8/e181/
 15. L. Bennell, R. Nelligan, F. Dobson,C. Rini, F. Keefe, J. Kasza, S. French, C. Bryant, A. Dalwood, J. H. Abbott and R. S. Hinman. “Effectiveness of an Internet-Delivered Exercise and Pain-Coping Skills Training Intervention for Persons With Chronic Knee Pain” Ann Intern Med. 21 February 2017 doi:10.7326/M16-1714.
 16. G. Russell, P. Buttrum, G. Cert, R. Wootton and G. A. Jull. “Internet-Based Outpatient Telerehabilitation for Patients Following Total Knee Arthroplasty A Randomized Controlled Trial” The Journal of & Joint Surgery d jbjs.org volume 93-A d number 2 d January 19, 2011.
 17. Piotrowicz, R. Baranowski, M. Bilinska, M. Stepnowska, M. Piotrowska, A. Wojcik, J. Korewicki, L. Chojnowska, L. A. Malek, M. Klopotowski, W. Piotrowski and R. Piotrowicz. “A new model of home-based telemonitored cardiac rehabilitation in patients with heart failure: effectiveness, quality of life, and adherence” European Journal of Heart Failure (2010) 12, 164–171 doi:10.1093/eurjhf/hfp181
 18. Varnfield, M. Karunanithi, C. Lee, E. Honeyman, D. Arnold, H. Ding, C. Smith, D. L Walters. “Smartphone-based home care model improved use of cardiac rehabilitation in postmyocardial infarction patients: results from a randomised controlled trial” Heart 2014;100:1770–1779. doi:10.1136/heartjnl-2014-305783
 19. Hwanga, J. Bruning, N. R. Morris, A. Mandrusiak, T Russell. “Home-based telerehabilitation is not inferior to a centre-based program in patients with chronic heart failure: a randomised trial” Journal of Physiotherapy 63 (2017) 101-107.
 20. L. Y. Tsai, R. J. Mcnamara, C. Moddel, J. A. Alison, D. K. Mckenzie, Z. J. Mckeough. “Home-based telerehabilitation via real-time videoconferencing improves endurance exercise capacity in patients with COPD: The randomized controlled TeleR Study” Respirology (2017) 22, 699–707
 21. Zheng, R. Davies, N. D Black. “ Web-Based Monitoring System for Home-Based Rehabilitation with Stroke Patients” Article in Proceedings of the IEEE Symposium on Computer-Based Medical Systems · January 2005.
 22. Zhou, H. Hu, N. D. Harris. “Wearable inertial sensors for arm motion tracking in home-based rehabilitation.” Conference Paper (PDF Available) · January 2006

                                                                                                     Πειραιάς, Τρίτη 21η Απριλίου 2020

ΤΗΛΕΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- editorial

Περπάτησα ανάμεσα στους ευκαλύπτους της Πειραϊκής. Όλων μας έχουν ομορφύνει τις διαδρομές πλάι στην αστραφτερή θάλασσά μας.

Όταν έφτασα πια στη Σχολή Δοκίμων θαύμασα, ξανά, το μνήμα του Θεμιστοκλή. Μια πέτρινη λιτή κολώνα είναι. Εκεί ξαφνικά κατανόησα κάτι απλό, επίσης λιτό και σαφές.

Παλαιόθεν πίστευαν και πιστέψαμε κι εμείς ότι τα τείχη, για παράδειγμα τα Μακρά Τείχη του Πειραιά (περάσματος), ίσως ήταν η πιο λογική, η συνήθης και επαρκής για τα δεδομένα της εποχής άμυνα. Για την Αθηναϊκή Δημοκρατία τότε, για κάθε Δημοκρατία πάντοτε, για την κοινότητα των πολιτών κάθε εποχής, πράγματι έτσι λειτούργησαν ιστορικά τα τείχη. Ειδικά για ιδιαίτερες πληθυσμιακές ομάδες για να έρθω στο θέμα μας, όπως οι ασθενείς με κινητικά και νευρολογικά προβλήματα- και σε αυτούς θα ήθελα να οδηγήσω την σκέψη σας- ίσως και πάλι να φαντάζει επαρκές και ασφαλές σαν άλλο «τείχος», το παλαιό, το συνηθισμένο, το συντηρητικό, τόσο σαν σκέψη όσο και σαν πράξη.

Θα προόδευαν όμως έτσι οι κοινωνίες, οι επιστήμες και οι θεσμοί; Οι Ζωές μας θα διασφάλιζαν την ποιότητα και την πολύ-ποικιλία τους στις δράσεις και αλληλεπιδράσεις, στις δια-συνδέσεις μεταξύ ανθρώπων; Θα κατακτούσαμε την εξέλιξη προς το πλέον αποτελεσματικό, το πιο άμεσο και ικανό, προς το πλέον ασφαλές και τελεσίδικο;

Την εποχή του Περσικού κινδύνου όπως και στις εποχές κινδύνου κατάλυσης κάθε ελευθερίας και κίνησης του πολίτη και ανθρώπου, κάποιοι έθεσαν νέα κριτήρια, σύγχρονα δεδομένα και τα κατάφεραν! Έσωσαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Διασφάλισαν την ποιότητα της Δημοκρατίας αμυνόμενοι με διάνοια και εφευρετικότητα. Πρόταξαν νέες ιδέες, νέες λύσεις. Ενάντια στα απολιθωμένα τείχη, τείχη που συχνά μέσα τους ευδοκιμούσαν οι επίορκοι, αντιπρότειναν τα περίφημα «Ξύλινα Τείχη».

Χρειάζεται το Μαντείο των Δελφών, η Πυθία ή οι χρησμοί ώστε πλέον σήμερα στην εποχή της γρήγορης, ευέλικτης και πρόσωπο με πρόσωπο τεχνολογίας της επικοινωνίας να αντιληφθούμε τι είναι χρησιμότερο;

Τα «πέτρινα» ή τα εύχρηστα; Τα σχετικά και προβληματικά παλαιά συστήματα ή τα πλέον σύγχρονα με τις δικλείδες-παραμέτρους που μπορούν να προσφέρουν στην Υγεία του ανθρώπου λύσεις σε ό,τι τον πονά, κυριολεκτικά, ή τον απασχολεί;

Σήμερα, τα νέα Ξύλινα Τείχη δεν είναι οι Τριήρεις φυσικά. Είναι η Τηλεϊατρική και η Τηλεφυσικοθεραπεία. Με αυτές, ο ασθενής μπορεί να φροντιστεί, να εξυγιανθεί, να θεραπευτεί και να βελτιώσει την κατάσταση της σωματικής υγείας του όπου βρεθεί, όποτε το χρειαστεί, πλήρως και με συμφέροντα τρόπο (βλ. physiosos24.gr– ΤΗΛΕΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ).

Και απέναντι δεσπόζει η ιστορική Σαλαμίνα και το «Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Το αξιόμαχο του Πολεμικού μας Ναυτικού δεν χρειάζεται μνεία, είναι αυταπόδεικτο σε όσους είδαν, υπηρέτησαν, χαιρέτησαν τον στόλο μας.

Μπορεί στο θωρηκτό «Αβέρωφ» να δοξάζεται ο Ναύαρχος Κουντουριώτης που «κλάδεψε» το Αιγαίο και «άνθισε» η Ελλάδα αλλά στην ουσία, σε κάθε αρματωμένο πλοίο μας έδρασε αποτελεσματικά ο απλός ναύτης, το λαϊκό παιδί που κράτησε στα χέρια του τη Σημαία δίχως αυτή ποτέ να υποσταλεί. Κράτησε κάθε αφοσιωμένος στα χέρια του τα πιστεύω και τις αξίες του. Στο παλαιό «Αδρίας» μεγαλούργησε η μαστοριά και η ναυτοσύνη. Στο «Βέλος» διασώθηκε η Δημοκρατία. Στο «Πολεμιστής», στο «Βλαχάκος» και σε τόσα άλλα υπηρετεί η γνώση, η εμπειρία του παλέματος με τα στοιχειά, το πνεύμα: «προσφέρω υπηρεσία στην πατρίδα».

Στην προάσπιση της Κοινωνικής Υγείας αντίστοιχα, της ανθρωπιάς και της προσφοράς καλούνται οι επαγγελματικά και υπαρξιακά ενασχολούμενοι με αυτό το αγαθό να συλλογιστούν σωστά. Είναι θεμιτή και αγαθή κάθε προσπάθεια βελτίωσης της Υγείας του γενικού πληθυσμού. Σε κάθε περιοχή, όσο ακριτική και δυσπρόσιτη κι αν είναι. Εμείς, ως επιστημονικά υπεύθυνοι αυτής της νέας πραγματικότητας της Τηλεφυσικοθεραπείας στην Ελλάδα ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε με πείσμα. Μελετήσαμε, προσαρμόσαμε στην Ελληνική πραγματικότητα, πειραματιστήκαμε με πιλοτικούς ασθενείς πολλών παθήσεων και διαφόρων ηλικιών. Αξιοποιήσαμε άλλοτε τους αξιοπρεπείς και μαχητικούς γιους και κόρες, άλλοτε τους φιλότιμους φροντιστές ώστε ακόμα και ά-λυτα, χρόνια και φαινομενικά καταδικασμένα στην αναπηρία περιστατικά να έρθουν σε επαφή με τον Θεραπευτή και την Φυσικοθεραπεία. Δόθηκαν έτσι λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα ατόμων και οικογενειών κι είμαστε υπερήφανοι πλέον για το δικό μας έργο (tilephysikotherapeia.gr) που συντάσσεται εποικοδομητικά με το σύγχρονο πρόσωπο μιας νέας και ολοκληρωμένης Φυσικοθεραπευτικής πράξης για όλους, παντού και πάντα!

Επιλογικά ας πω: κάθε πόλεμος έχει και τα όπλα του. Κάθε προσπάθεια οφείλει να επιλέγει τους πιο ικανούς και επιδέξιους μοχλούς κίνησης. Συχνά, χρειάζεται και όλοι το γνωρίζουμε ένα σημείο ώστε να εφαρμόσουμε έναν απλό μοχλό και τότε ακόμα και βουνά μπορούν να κινηθούν. Φαίνεται, αλλά και τα πειραματικά δεδομένα το αποδεικνύουν, ότι ο «μοχλός» σήμερα στην Φυσικοθεραπεία είναι η τεχνολογία της ζωντανής επικοινωνίας και η Τηλεματική Θεραπευτική. Αυτά είναι τα σημερινά «Ξύλινα Τείχη». Σαν τις Τριήρεις: γρήγορα, ψυχωμένα και κυρίως αποτελεσματικά.

Αυτά συλλογίστηκα στον περίπατό μου από την Φρεαττύα έως το Χατζηκυριάκειο. Και μην ξεχνάτε, στους Κλασσικούς χρόνους στην Φρεαττύα είχε έδρα ένα φοβερό δικαστήριο, το Φονικό Δικαστήριο. Αυτό το αναφέρω για δύο λόγους: ο ένας είναι η αφορμή που μας δίνει η σημερινή επέτειος του Απρίλη. Ο άλλος διότι προτείνοντάς σας νέες ιδέες και νέες λύσεις θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι όλοι κρινόμαστε.

Πράττουμε την Τηλεφυσικοθεραπεία εφαρμόζοντας την Κλασσική Φυσικοθεραπεία με τα όπλα της τηλεματικής (online) αλληλεπίδρασης.

Κ.Σ. επιστ. υπεύθυνος της ομάδας θεραπευτών physiosos24.gr, ΑΚΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ, tilephysikotherapeia.gr