Η απατηλή έννοια της οικονομίας

Η ανθρώπινη ύπαρξη χαρακτηρίζεται από απρόβλεπτες καταστάσεις.  Όταν, μέσα στο πέλαγος των προβλημάτων κι άγχους, προκύψει επιπλέον  πρόβλημα που χρήζει φυσικοθεραπείας, ο Έλλην ασθενής ακολουθεί τις κάτωθι πεπατημένες:

α) εξοβελίζει το απρόκλητο άγχος στη σφαίρα της ανυπαρξίας. Για ποιο λόγο ν΄αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα; Στη φύση υπάρχει και η αυτοϊασις.

β) όταν το πρόβλημα φαίνεται να χρήζει υποτυπώδους αντιμετώπισης, ένας σπασμένος καρπός, ένας αστράγαλος, ο ασθενής θεωρεί τη λύση δεδομένη:  θα προστρέξει στον συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΠΥΥ φυσικοθεραπευτή. Λίγη παραπάνω ταλαιπωρία στο πήγαινέλα, μα o Έλλην παρηγοριέται στη σκέψη των δωρεάν συνεδριών κι αισθάνεται μάγκας που ξέρει να ξεπερνά τα προβλήματα άμεσα και οικονομικά (;)

γ) όταν το πρόβλημα είναι χρόνιο, σε ανθρώπους με αυχενικά, μυοσκελετικά ή αναπνευστικά προβλήματα, οι φυσικοθεραπευτές, παραταγμένοι σε μια νοητή σειρά, παραδίδουν στους οικείους των ασθενών προσφορές όπως οι εργολάβοι δημοσίων έργων. Θα προτιμηθεί σαφέστατα ο οικονομικότερος θεραπευτής που προσφέρει τη βραχύτερη θεραπεία.

Το ότι πολλές φορές τα προβλήματα επιμένουν εις το διηνεκές, αποδίδεται βολικά στην υστερόχρονα διαπιστωμένη ασχετοσύνη των θεραπευόντων ή, στην περίπτωση του “αντικειμενικού κριτή”, στη δυσμένεια των θεών (άλλως, “γκαντεμιά”). Ο ασθενής και οι οικείοι του θεωρούν εαυτούς εξαπατημένα βρέφη, άμοιρα ευθυνών, άμοιρα γενικώς.

Το παρόν εγχειρίδιο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί, ίσως ατυχώς, στην καταπολέμηση της αμοιρίας.

Η φυσικοθεραπεία, όπως όλες οι ανθρώπινες επιστήμες, έχει χαρακτήρα δυναμικό. Οι θεραπευτές οφείλουν να ενημερώνονται και να ακολουθούν τις εξελίξεις στους τομείς τους. Πόσο πιθανόν είναι οι φυσικοθεραπευτές του ΕΟΠΠΥΥ που δέχονται αδιακρίτως κι ατάκτως θεραπευόμενους να θυμούνται την ιδιότητά τους του ερευνητή και πνευματικού ανθρώπου και να φροντίζουν για την ενημέρωσή τους και τη διεύρυνση των οριζόντων τους πέραν της μηχανικής θεραπείας; Πόσο μεράκι κι αγάπη θα χωρέσουν στο λειτούργημά τους; Πόση υπομονή θα επιδείξουν; Με πόση κούραση θα κλείσουν το βράδυ το ιατρείο τους για να γυρίσουν σπίτι; Τί είδους θεραπεία, εν τέλει, θα παρέχουν στον ασθενή;

Δεν υπάρχει καλύτερη κατάρτιση για έναν επιστήμονα από τη συνεχή αντιμετώπιση περιστατικών. Όταν όμως η δουλειά του δεν είναι επιλεκτική, αλλά εξαναγκαστική, συνεχόμενη κι αδιάκριτη, η ποιότητα της δουλειάς του πέφτει. Η ψυχολογία και η ύπαρξή του είναι ταυτόσημη με εκείνη του εργάτη στο εργοστάσιο αλλαντικών, μηχανική και καταθλιπτική. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις λαμπρών επιστημόνων κι ανθρώπων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, οι οποίοι είναι δοσμένοι ψυχή τε σώματι στο λειτούργημά τους και είναι ικανοί να δοθούν επαναλαμβανόμενα κι αποκλειστικά σε κάθε έναν από τους ασθενείς. Πόσοι όμως είναι αυτοί;

Στην άγρα της οικονομικότερης αντιμετώπισης, ποια θεραπεία νοείται, εν τέλει, ως η πλέον οικονομική;

Οικονομική θεραπεία είναι σαφέστατα η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ θεραπεία. Η θεραπεία που δίνει λύση, που επαναφέρει, που ανακουφίζει και που δεν καθιστά ένα πρόβλημα χρόνιο.

Δέον είναι λοιπόν ο ασθενής και οι οικείοι του να επωμιστούν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί και να προβούν σε υποτυπώδη έρευνα αγοράς προτού εμπιστευτούν τον εκάστοτε θεραπευτή. Να αναλογιστούν τα κάτωθι:

– την κατάρτιση/εμπειρία του θεραπευτή

– τη σχέση κόστους/διάρκειας θεραπείας

– τη διαθεσιμότητα του θεραπευτή, την αποφυγή της άσκοπης μετακίνησης και ταλαιπωρίας του ασθενούς

Φρονούμε ότι το Physiosos24, πληρώντας τις ανωτέρω προδιαγραφές, ανήκει στις προτιμητέες λύσεις για την αντιμετώπιση, τόσο επιπόλαιων περιστατικών, όσο χρόνιων μυοσκελετικών προβλημάτων. Η ομάδα μας, απαρτιζόμενη από ικανούς κι ανθρώπινους θεραπευτές προσφέρει τη σιγουριά της εμπειρίας, παρηγοριά, έγκαιρη κι αποτελεσματική αντιμετώπιση του εκάστοτε φυσικοθεραπευτικού προβλήματος, καθώς είναι διαθέσιμη 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, σε όλη την Αττική.

Είναι, οπωσδήποτε, μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις εκάστοτε πεπατημένες. Η επιλογή είναι δική σας.