Χρόνιος πόνος – Ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα…

Ο πόνος είναι ένα παγκόσμιο βίωμα, το οποίο αποτελεί την πιο έντονη και πιο εντατική ψυχολογική διεργασία. Η αντιμετώπιση του πόνου αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και κύριο μέλημα κάθε σύγχρονης πολιτισμένης κοινωνίας.

Ο χρόνιος πόνος οδηγεί σε μακρόχρονη δυσλειτουργικότητα του ατόμου που τον βιώνει. Το ένα τέταρτο των ασθενών με χρόνιο πόνο αναφέρει ότι δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του όπως θα ήθελε, το 27% νιώθει λιγότερο ικανό να διατηρήσει φιλικές ή οικογενειακές σχέσεις, ενώ το 30% έχει μειωμένη ικανότητα διατήρησης ενός ανεξάρτητου τρόπου ζωής. Ο χρόνιος πόνος έχει αρνητικές συνέπειες και στη συναισθηματική υγεία των πασχόντων καθώς οι μισοί από αυτούς αναφέρουν συνεχές αίσθημα κόπωσης, το 40% κατάθλιψη και το 70% διαταραχές ύπνου.

Yπολογίζεται ότι οι πιο συχνές αιτίες χρόνιου πόνου είναι ασθένειες του μυοσκελετικού, σε ποσοστό περίπου 50%. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας εργαζόμενος μπορεί να χρειαστεί να απουσιάσει από την εργασία του για περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες ετησίως λόγω χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων (αυχεναλγία-οσφυαλγία), γίνεται αντιληπτό πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη αντιμετώπισής του. Η αντίληψη των παλαιότερων γενεών ότι ο πόνος στον αυχένα ή τη μέση καταλήγει σε μια καθημερινή συνήθεια δεν μπορεί να ισχύει στη σύγχρονη πολιτισμένη κοινωνία. Η κατάχρηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με φτωχά και μικρής διάρκειας συνήθως αποτελέσματα και τις λίγο πολύ γνωστές παρενέργειες, αποθαρρύνει κ αποπροσανατολίζει τους ασθενείς ως προς την πραγματική λύση του προβλήματος. Ο χρόνιος μυοσκελετικός πόνος ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ. Με την εφαρμογή κατάλληλου προγράμματος φυσικοθεραπείας από την ομάδα της physiotherapeies.gr ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί τη στιγμή της όξυνσής του. Παράλληλα, με εργονομικές παρεμβάσεις  τόσο στο χώρο εργασίας όσο και στην καθημερινότητα του ατόμου καθώς και με την κατάρτιση εξ’ ατομικευμένου, κάθε φορά, προγράμματος άσκησης μπορούμε να προλάβουμε την υποτροπή του προβλήματος και να απαλλαγούμε από τον πόνο δια παντός.

Στοιχεία Ερευνών

efzein.blogspot.com