Το κάπνισμα έχει ενοχοποιηθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, καρκινικών όγκων κ.α. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως σχετίζεται ολοένα και περισσότερο με την ανάπτυξη μυοσκελετικών διαταραχών στη σπονδυλική στήλη και συγκεκριμένα οσφυαλγίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές βιώνουν περισσότερα και εντονότερα επισόδια οσφυλγίας από ότι οι μη καπνιστές, ενώ η συχνότητα και η ένταση των επισοδίων είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα του καπνίσματος.
Για να γίνει κατανοητό πως το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε οσφυαλγία, καλό είναι να παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία ανατομίας της περιοχής της μέσης. Η περιοχή της οσφύος αποτελείται από πέντε σπονδύλους. Όπως συμβαίνει και σε ολοκλήρη τη σπονδυλική στήλη ανάμεσα στους σπονδύλους βρίσκονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, ο ρόλος των οποίων είναι η διατήρηση του σχήματος της σπονδυλικής στήλης, η απορρόφηση των φορτίων και των κραδασμών καθώς και η διευκόλυνση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης. Τα συνηθέστερα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης σχετίζονται με την εκφύλιση των δίσκων αυτών.
Πειραματικές μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα έχουν δείξει ότι η νικοτίνη που περιέχεται στον καπνό των τσιγάρων οδηγεί σε στένωση και νέκρωση των αγγείων που περιβάλλουν το δίσκο κάτι το οποίο οδηγεί σε μείωση της παροχής αίματος στους δίσκους με συνέπεια την ελάττωση της παροχής θρεπτικών συστατικών στο δίσκο κάτι που προφανώς οδηγεί σε εκφύλιση αυτού.
Συμπερασματικά, και ύστερα από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων διαφόρων διεθνών ερευνών μπορούμε να πούμε ότι το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε οσφυαλγία αλλά σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το αυξημένο σωματικό βάρος, η έλειψη σωματικής δραστηριότητας, η φύση της εργασίας κ.α.
Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη της οσφυαλγίας όσο και γενικότερα στη διατήρηση της καλής υγείας του ατόμου.