Ψυχολογία υγείας

Η Ψυχολογία Υγείας είναι ο κλάδος της Ψυχολογίας που ασχολείται με τη μελέτη, την προαγωγή και τη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου. Η βελτίωση της υγείας μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διερεύνησης και κατανόησης των παραγόντων που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις “συμπεριφορές υγείας”, οι οποίες, με τη σειρά τους, επiδρούν στην υγεία μας. Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να είναι η διατροφή, ο ύπνος, η άσκηση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ κλπ..

Πιθανοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις συμπεριφορές υγείας που εκδηλώνει κανείς είναι τα βιώματά του (τραυματικά, προστατευτικά ή ουδέτερα), οι σκέψεις που κάνει σχετικά με τα βιώματά του (π.χ. πως τα ερμηνεύει, που τα αποδίδει κ.α.), τα συναισθήματα που βιώνει ερχόμενος αντιμέτωπος με συγκεκριμένες καταστάσεις, ή και, γενικότερα, ο τρόπος που αισθάνεται ή σκέφτεται για τον εαυτό του ή τους άλλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του Ψυχολόγου Υγείας είναι να εντοπίσει τους παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη και διατήρηση δυσλειτουργικών ή/και επιβλαβών, για την υγεία, συμπεριφορών (π.χ. κατάχρηση αλκοόλ για μείωση του στρες) και να τις αντικαταστήσει  με άλλες λειτουργικές και υγιείς συμπεριφορές (π.χ. ασκήσεις ενδομυϊκής χαλάρωσης για μείωση στρες).

 

Άγγελος Πατρινόπουλος

Ψυχολόγος

MSc Ψυχολογία Υγείας